Overwinning Roye Afdeling 12 Duin & Bollenstreek

Winst voor Wim en Ria van de Kooy vanuit Roye

 

Op zaterdag 23 augustus 2014 stond de 5e jonge duivenvlucht op het programma. De duiven moesten een afstand van 305 km (tot Voorhout) overbruggen eer zij hun hok konden bereiken.

De combinatie Wim en Ria van de Kooy hadden er voor deze vlucht 30 ingekorfd. Zoon Danny, die de jonge duiven verzorgd, had er alle vertrouwen in. De duiven zagen er prima uit en de resultaten van de afgelopen weken verraden dat er vorm is op het hok. Dat de duiven hun baasjes niet teleurstelde blijkt wel als we de uitslag zien. In de Duin- en Bollenstreek wordt de 1e, 2e en 5e plek behaald en zitten er 7 bij de eerste 18. Dit tegen 1101 duiven. In de afdeling Kuststrook betekent dit plek 7, 8 en 18 etc. tegen 6032 duiven en vliegen er 20 van de 30 in de prijzen.

De winnaar van de Duin- en Bollenstreek is een kras doffer met het ringnummer 14-1898233. Een klasse doffertje waar de kwaliteit vanaf spettert en met een afstamming die er niet om liegt:

 

Vader van de ‘233’ is de ‘83’. Deze doffer is een jong uit de ‘Zorro’(10-1608146), deze duif was in 2012 beste midfondduif van Nederland en werd gekweekt door W. Vink en Zn uit Noordwijk. De sprintkanonnen van de Duin- en Bollenstreek. Niet geheel toevallig beschikken zij zelf dit jaar over de beste midfondduif van Nederland 2014. Klasse Mannen!!

De moeder van de ‘83’ is  Miss Ilona, een topduivin op het hok bij van de Kooy. Zij vloog als jong een 3e NPO Ablis tegen 20.000 duiven! Een broer (12-1549987) van deze duivin vloog op 3 augustus 2014 nog een 1e van de afdeling 12 vanuit Chateaudun tegen 1161 duiven.

De moeder van de ‘233’ is de ‘384’. Deze duivin is van het soort Gaby Vandenabeele en is rechtstreeks gehaald bij Dick Postma, Leeuwarden.

De hoofdrolspeler van dit artikel (de 14-1898233) kwam eind januari ter wereld. Zijn ouders werden met de kerstdagen gekoppeld, net als alle andere duiven bij de familie van de Kooy.

Van de kwekers  worden de eitjes overgelegd, zodat hier nog een extra ronde uit gekweekt wordt. Voor eigen gebruik worden er 60 jongen gekweekt. Vanaf half april wordt er verduisterd tot begin juli en vanaf de eerste jonge duivenvlucht wordt er bijgelicht.

Het africhten begint ongeveer drie weken voor de eerste vlucht en gebeurt in etappes (2, 5, 10, 20 etc. km). Na het africhten (waarbij weinig jongen verloren gingen) en een eerste selectie (op gezondheid) blijven er ongeveer 50 jonge duiven over waarmee de vluchten worden begonnen. De eerste vluchten zit alles nog bij elkaar. Voor de laatste vier vluchten worden de jonge gescheiden en worden ze ‘op de deur‘ gespeeld. Zodra de natoervluchten beginnen worden er 30 duiven op de jonge duivenvluchten gespeeld en de rest van de jonge speelt de natoer. De duiven trainen twee keer per dag, variërend tussen de drie en vijf kwartier. Twee weken voor de vluchten krijgen de jonge een geel keur. Naar eigen inzicht wordt er iets gegeven tegen ‘de koppen’ maar als het nodig is wordt de dierenarts geraadpleegd. Er wordt kwalitatief goed voer gegeven, het merk kan wel eens per jaar verschillen. Dit jaar Sublime van Versele-Laga. Er wordt opgevoerd en als voedingssupplementen worden aminozuren, biergist en olie toegevoegd.

 

Op 16 augustus werd de ‘233’ op de natoer gespeeld. Hij speelde toen een 3e van 1350 duiven vanuit Asse-Zellik. Omdat het doffertje topvorm vertoonde is hij weer ingelast in de jonge duivenploeg. Dat zijn baasje (Danny) dit goed gezien had blijkt wel. Vooralsnog  heeft de ‘233’ er mede voor gezorgd dat Wim en Ria van de Kooy eerste aangewezen en eerste onaangewezen jonge duiven staan in de Duin- en Bollenstreek. De jonge duiven zijn in vorm en met de afdelingvluchten voor de boeg kunnen het weleens mooie weken gaan worden daar in Voorhout.

 

Namens alle leden van PV De Voorhouter van harte gefeliciteerd.

Ivo van der Lee